روش تولید و اتصال لوله کاروگیت

- منبع : پایپ سند
- چاپ صفحه
- اشتراک گذاری
- مشاهده نظرات
روش تولید لوله کاروگیت
همانطور که گفته شد، لوله های کاروگیت در سایزهای مختلفی به دو صورت لوله کاروگیت و لوله اسپیرال کاروگیت تولید میگردند که تفاوت آنها در روش تولیدشان است. بدین صورت که در تولید لولههای کاروگیت، مواد پلیاتیلن به صورت یک پارچه قالبگیری و پرس میشود؛ اما در تولید لولههای اسپیرال کاروگیت شیوه تولید بسیار فرق میکند. در این روش پروفیل یا همان برجستگیهای روی لوله، توسط اکسترودری که پروفیل لوله را تولید میکند، پس از توسط فعل و انفعالاتی به یکدیگر چسبانده میشود.
پس از چسبیدن، لایه داخلی لوله که به رنگ زرد میباشد، به جداره داخلی لوله و روی پروفیل ها می نشیند و توسط قلتکهای تعریف شده با فشار بالا بر روی لوله چسبانده میشود. این لولهها معمولا در سایزهای بالا یعنی از سایز ۱۰۰۰ الی ۲۵۰۰ تولید میگردند.
روشهای اتصال:
روشهای اتصال در ( لوله کاروگیت و لوله پلی اتیلن تک جداره تحت فشار) با توجه به شرایط فشارهای داخلی و خارجی، آببندی، مقاومت در برابر حرکتهای طولی، مقاومت در برابر بار ناشی از پیش راندن یا کشیدن، شرایط کارگذاری و نصب و شرایط تولید ( لوله کاروگیت و لوله پلی اتیلن تک جداره تحت فشار) متفاوت خواهد بود.
متصل نمودن دو لوله پلیاتیلن اعم از لوله کاروگیت یا لوله پلیاتیلن تحت فشار به یکی از انواع زیر امکان پذیر خواهد بود:
۱ . اتصال لوله پلیاتیلن دو جداره فاضلابی ثقلی (لوله کاروگیت) به روش جوش لب به لب (به انگلیسی: BUTT WELD)
۲ . اتصال لوله پلیاتیلن دوجداره فاضلابی ثقلی (لوله کاروگیت) به روش جوش الکتروفیوژن
۳ . اتصال لوله پلیاتیلن دوجداره فاضلابی ثقلی (لوله کاروگیت) به روش جوش اکستروژن
۴ . اتصال لوله پلیاتیلن دوجداره فاضلابی ثقلی (لوله کاروگیت) به روش اتصالات مکانیکی یا به عبارتی اتصال با کوپلینگ فشاری
1- اتصال لوله پلیاتیلن دوجداره فاضلابی ثقلی (لوله کاروگیت) به روش جوش لب به لب (به انگلیسی : BUTT WELD)
این نوع از اتصال لوله کاروگیت، اتصال حرارتی نیز نامیده میشود. در این روش دو سر لوله کاروگیت قبل از اتصال بصورت همزمان حرارت داده میشوند. این حرارت توسط صفحه داغ ایجاد میشود و دمای صفحه داغ به حدود ۲۱۰ درجه سانتیگراد میرسد. در مرحله حرارتدهی و خنک کردن بایستی پارامترهای زمان و فشار مکانیکی وارده بر لوله کاروگیت دوجداره رعایت شوند. این نوع اتصال برای لوله کاروگیت فاضلابی با قطر خارجی یکسان و ضخامت دیواره مشابه بکار میرود. به دلیل وجود تغییرات در ضخامت دیواره لولههای کاروگیت فاضلاب از نوع اسپیرال که بر اساس قطر داخلی تولید میشوند، ممکن است مشکلاتی در هم تراز کردن و اتصال لولههای پلیاتیلن دوجداره فاضلابی ثقلی اسپیرال به روش جوش لب به لب، بوجود بیاید.
2- اتصال لوله کاروگیت به روش جوش الکتروفیوژن:
تفاوت اصلی این روش با جوش حرارتی که شرح داده شد در طریقه اعمال حرارت میباشد که حرارت از داخل به وسیله بوبین اعمال میگردد. در این روش بعد از قرارگیری لوله کاروگیت از قسمت سر آنها در ابتدای یکدیگر، صفحه الکتروفیوژن دور تا دور لوله کاروگیتی پیچیده میشود، سپس با اعمال جریان برق به بوبینهای مقاومت حرارتی، سیم پیچ بوبین گرم شده و پلاستیکهای اطراف خود را ذوب مینماید و جوش مناسبی بین لوله های کاروگیت ایجاد میشود.
نکته مورد توجه در این جوش جریان برق لازم برای جوشکاری است که باید متناسب با بوبینهای الکتریکی اتصالات باشد. سطح لوله کاروگیت فاضلابی قبل از انجام جوشکاری باید با دقت بازرسی شود تا هیچگونه خراشی نداشته باشد، نکته دیگر در این روش دقت در آببندی فاصله بین روی هم آمدگی صفحه الکتروفیوژن و لوله پلی اتیلن دوجداره میباشد. این روش اغلب در جایی که هر دو لوله دوجداره (لوله کاروگیت) محدود و مهارشده هستند، مثلاً به هنگام تعمیرات لوله کاروگیت و اتصال داخل ترانشه، استفاده میشود و یکی از بهترین تکنیکها در اتصال لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی میباشد. لازم به ذکر است نوع بوبینهای انتخابی برای قطعات اتصالی در کیفیت جوش الکتروفیوژن لوله های پلیاتیلن دوجداره فاضلابی تأثیر زیادی دارد.
3- اتصال لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی به روش جوش اکستروژن:
از این روش معمولاً برای اتصال لولههای پلیاتیلن دوجداره فاضلابی با سایز بزرگتر از ۸۰۰ میلیمتر، اتصال لولههای پلیاتیلن دوجداره فاضلابی (لوله کاروگیت) به آدمرو و ساخت اتصالات دستساز استفاده میشود. ابتدا لبههای دو لایه یا لوله کاروگیت و اتصال توسط سشوار حرارت داده میشود سپس توسط دستگاه اکسترودر دستی مواد مذاب پلیاتیلن بین دو لبه تزریق میشود، تغذیه مواد به شکل مفتول بوده و با کمک کاردک مخصوص شکل می گیرد. در این روش مهارت و دقت جوشکار حائز اهمیت می باشد. جوش اکسترودر بهترین روش اتصال لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی (جوش لوله کاروگیت) از نظر آببندی و مقاومت مکانیکی میباشد ولی این روش نسبت به روشهای دیگر زمان بیشتری لازم دارد و قابل اجرا در قطرهای کوچک لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی (لوله کاروگیت) نمیباشد.
4- اتصال لوله پلی اتیلن دوجداره فاضلابی به روش اتصالات مکانیکی یا به عبارتی اتصال با کوپلینگ فشاری:
برخی کارخانههای تولیدکننده لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی با سطح داخلی صاف، لولههای پلیاتیلن دوجداره فاضلابی با قابلیت اتصال مکانیکی تولید میکنند که مزیت سهولت در نصب و اجرای سریع کارگذاری این نوع لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی قابل توجه میباشد. لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی بصورت شاخههای ۶ متری ساکتدار یا با کوپلر سرخود جهت اتصال لوله های پلی اتیلن دوجداره فاضلابی بصورت نر و مادگی و با قابلیت آببند شدن به وسیله جوش و یا واشر لاستیکی و Gasket میباشند. انتخاب هر یک از روشهای آببندی بسته به کاربرد لوله پلی اتیلن دوجداره فاضلابی (یا همان لوله پلیاتیلن کاروگیت) میباشد.
- پایپ سند
- لوله
- یو پی وی سی
افزودن نظر
شما هم میتوانید در مورد این مقاله نظر دهید